Chromebook, niet voor iedereen, maar wat een idee!

Door jorrit91 op zondag 29 december 2013 22:36 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 17.179

As promised, mijn eerste blogpost, en wel over de Chromebook die wij hier recentelijk hebben aangeschaft. Het betreft de Chromebook 14 van HP. Deze is voornamelijk aangeschaft voor mijn vrouw, zij ZetZetPeet en gebruikt haar laptop voornamelijk voor browsen en tekstverwerking. Na me wat verdiept te hebben in een nieuwe laptop voor haar, kwam een Chromebook meerdere malen in mij op. Waarom? Zij doet niets anders dan tekstverwerken en browsen, daar heb je niets meer voor nodig dan een browser, en wat is Chrome OS? Juist, een browser.

Wat is dat nou voor belachelijk OS? Een browser?
Jup. En dat vind ik nou het briljante aan het idee, ik stel me zo voor dat er op een goed moment een stel knappe koppen bij elkander zaten in het kantoor van Google met de vraag:

'Die desktopmarkt, daar motte we wat mee, maar wat?'
'
Goed, wat doen mensen op hun computer?'
'Nou, veel mensen doen niets anders dan browsen en tekstverwerken...'
'
ehm, oke... Daar heb je toch niets anders voor nodig dan een browser..?'
'Fuck ja, inderdaad...'
'
Oke, dan donderen we alles er af, en krijgen ze alleen een browser.'
'Eh. Wat is daar het voordeel van?'
'
Nou, je hebt genoeg aan vrij karige hardware, omdat het simpelweg niet een compleet systeem draaiende hoeft te houden naast de kerntaken, ergo, lage prijzen, een fatsoenlijke laptop met een goede accuduur voor een prikkie'
'Goh, ja, oke, gaan we doen!'

En that's it! Briljant! Zodoende hebben wij het voor elkaar gekregen om voor 320 euri een laptop te kopen met de bouwkwaliteit die je normaliter pas aantreft laptops van minstens 700 euro. Een fantastisch trackpad, een geweldig toetsenbord, een vreselijk scherm, maar goed, daarvoor moet je ook minstens 700 euro neerleggen. En dan de accuduur, 7 uur hebben we al gehaald, mooi dun, ideaal voor mijn vrouw.

Zoals gezegd, zij doet niets anders dan tekstverwerken en browsen, is niet zo'n geek, dus voor haar moet het gewoon werken. De eerste 2 dagen heb ik me dus op het systeem gestort om wegwijs te worden in Chrome OS en het haar uit te kunnen leggen.

Goed. *Laptop aan.
POEF!
Login met je Google account alsjeblieft.
Oke..
POEF! Klaar!

En that was it, een verfrissend eenvoudige set-up. Na het inloggen met je Google account heb je direct je bestanden tot je beschikking die je in je Drive opgeslagen hebt. Bij aankoop van deze laptop krijg je voor 2 jaar 100gb gratis opslagruimte op Google Drive.
Vrijwel alles wat je aanklikt, start op in de browser, zelfs de equivalent van het configuratiescherm is slechts een overdreven versie van het 'settings' menu in je Chrome browser op ieder ander OS. Youtube, Docs, Sheets & Slides, alles opent in de browser, eigenlijk niet meer dan een hyperlink dus. Er is wel een 'hardcoded' file-explorer aanwezig die Google Drive integreert met je systeem op een vergelijkbare manier als Dropbox dat doet op WIndows/OSX. Per bestand is aan te geven of je wil dat deze offline beschikbaar is, waarmee het bestand naar de SSD geschreven wordt. Wat vervelend is, is dat het dus per bestand aangegeven moet worden, je kan niet voor een map aangeven dat alles wat daar in komt/staat automatisch offline beschikbaar moet zijn. Een extra stap dus, die nogal vervelend om de hoek zou kunnen komen kijken.

Puntje van kritiek is de integratie van Drive, het gaat niet zo instantly als ik gewend ben van Dropbox op Windows, wat toch een minpunt is, een OS dat zo'n beetje draait om het gebruik van Drive, had dit beter uitgewerkt moeten worden, maar ik ben er van overtuigd dat Google dit nog zal verbeteren.

Anyway, het is geen productreview. Ik ben benieuwd of jullie ervaringen hebben met Chrome OS, en het moge duidelijk zijn dat het niet voor iedereen weggelegd is, ikzelf kan niet zonder de Adobe Creative Suite, dus dat zit er voorlopig nog niet in, maar ik vind het een fantastische uitkomst voor mensen die de rauwe kracht van een i5 helemaal niet nodig hebben, en al helemaal niet het bijbehorende prijskaartje...

Opmerkingen of vragen over het gebruik van Chrome OS zie ik graag tegemoet, testjes wil ik uitvoeren, BRING IT ON!

Reacties


Door Tweakers user Grin, zondag 29 december 2013 23:09

Laat ik beginnen met: ik hoop dat jij en je vrouw er veel plezier van hebben! Als ik je blog zo lees dan zou het een prima aankoop voor jullie kunnen zijn. All the best!

Dan nu het kritische deel van mijn reactie...
Ik zou nog geen Chromebook willen op het moment dat ik de aanschafwaarde erbij cadeau kreeg (i.p.v. te betalen). Ik zie alleen maar Google, Google voor en Google na. Dat dergelijk apparaten zo goedkoop, tsja, niks is zomaar goedkoop. Een van de redenen: Je bent volkomen afhankelijk van Google en ze weten nu heeeeel veel van je. Daarnaast ben je vanaf het moment van aanschaf helemaal locked in @ Google, je kan Google niet meer dumpen want dan werkt je computer niet meer... 8)7 ???!!!
Alles sla je op @ Google, ongeveer je hele PC staat bij hun in de cloud. Ik vind dat een verontrustende en zorgelijke ontwikkeling. Nooit van mijn leven!

Maar nogmaals, ik hoop dat jij/jullie er veel plezier van hebt/hebben. Het is mijn persoonlijke mening, niks meer dan dat! :)

Door Tweakers user mimang, zondag 29 december 2013 23:36

Grin schreef op zondag 29 december 2013 @ 23:09:
Laat ik beginnen met: ik hoop dat jij en je vrouw er veel plezier van hebben! Als ik je blog zo lees dan zou het een prima aankoop voor jullie kunnen zijn. All the best!

Dan nu het kritische deel van mijn reactie...
Ik zou nog geen Chromebook willen op het moment dat ik de aanschafwaarde erbij cadeau kreeg (i.p.v. te betalen). Ik zie alleen maar Google, Google voor en Google na. Dat dergelijk apparaten zo goedkoop, tsja, niks is zomaar goedkoop. Een van de redenen: Je bent volkomen afhankelijk van Google en ze weten nu heeeeel veel van je. Daarnaast ben je vanaf het moment van aanschaf helemaal locked in @ Google, je kan Google niet meer dumpen want dan werkt je computer niet meer... 8)7 ???!!!
Alles sla je op @ Google, ongeveer je hele PC staat bij hun in de cloud. Ik vind dat een verontrustende en zorgelijke ontwikkeling. Nooit van mijn leven!

Maar nogmaals, ik hoop dat jij/jullie er veel plezier van hebt/hebben. Het is mijn persoonlijke mening, niks meer dan dat! :)
Je computer werkt gewoon nog. Er zit een gastmodus op.
Hoezo is dat zorgelijk, dat alles bij hun in de cloud staat? Anders staat het op dropbox? Er zit tenslotte maar een 16GB SSD in.

Ik had chromium op mn oude laptop gezet. Beviel prima! Nadeel is dat .exe bestanden niet kunnen bijvoorbeeld, maar als je alleen maar internet en alleen maar documten moet kunnen schrijven voldoet het inderdaad en is het erg goedkoop.

Door Tweakers user eekhoorn12, zondag 29 december 2013 23:41

Doordat alles in de browser draait hoef je ook geen Google producten te gebruiken. Je kan namelijk ook gewoon van de producten van Microsoft gebruik maken. De office 365 suite van Microsoft bijvoorbeeld. Mail van Microsoft. Alles wat je op het web kan doen kan je ook met de chrome book.

Het is wel zo dat de producten van Google waarschijnlijk beter geÔntegreerd zijn dan die van Microsoft

Door Tweakers user i-chat, maandag 30 december 2013 01:31

ik zie nog steeds het punt niet, ook met andere systemen
ubuntu bijv kun je prima heel erg goede systemen bouwen die op buget hardware draaien,

het enige nadeel dat niet echt op te lossen is in mijn laptop is de brakke accu, verder is het scherm meer dan goed genoeg, voor wat ik er mee doe, werkt het toetsenbord erg prettig, en is de dvd drive gemakkelijk tevervalgen door een 2e hdd (of ssd in mijn geval)...

ja ik zou wel heel graag een laptop willen die langer dan 5uur mee gaat op een accu maar hoe vaak gebeurd het dat ik zo lang zonder stroom zit.... juist .... helemaal nooit.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 30 december 2013 09:13

Ik kan Grin wel volgen in zijn kritiek. Beeld je nu even in dat je inderdaad volop gebruik maakt van ChromeOS en de Google Cloud. Na 2 jeer heb je een goed deel van je 100GB gebruikt op je G-Drive. En dan ... moet je ineens beginnen betalen of selectief bestanden gaan verwijderen.

Stel je bent offline. Leuk dat je de apps offline kunt starten, maar als je 100GB in de cloud kan zetten en je een SSD in je laptop hebt van slechts 16GB is er echt geen plaats om al je documenten altijd bij de hand te hebben.

Ook het feit dat je beperkt bent tot het online gebeuren kan vroeg of laat een rem zetten op het gebruik van de chromebook. Lokaal software draaien kan niet en dat brengt direct ook een hoop beperkingen mee, beperkingen die we zelfs niet gewend zijn vanop een gesloten iPad bijvoorbeeld.

Zijn er ook voordelen? Tuurlijk dat. Door de gesloten natuur van het OS krijgt malware het een stuk moeilijker. Maar stel je nu even voor dat malware toch binnen geraakt ... dankzij het karakter van een chromebook kan je weer niet zomaar een virusscanner installeren.

Ik geef dan als gebruiker ook nog altijd de voorkeur aan een systeem waar ik zelf zoveel mogelijk controle houd ipv afhankelijk te zijn van externe partijen.

Door Tweakers user jorrit91, maandag 30 december 2013 09:22

@Blokker_1999

Ook jou kan ik volgen in je punten, en punten als het verlopen van de 100gb vrije ruimte hebben we ook meegenomen. Wanneer de termijn verstreken is, kan je niets meer uploaden naar Drive, nog wel downloaden en delen, vrij chique policy wat mij betreft, verder zijn de huidige prijzen 5 euro per maand voor 100gb ruimte, die prijzen zijn momenteel nog te overzien, en deze markt is zo veranderlijk dat ik bereid ben dat risico te nemen. Wellicht heeft Google over 2 jaar een ander policy waar iedereen 100gb krijgt, het lijkt me in ieder geval vrij onwaarschijnlijk dat het MEER wordt dan 5 euro, wat wij nog steeds bereid zijn te betalen.
En verder. Het pakketje 'de Chromebook' werkt uiteraard niet voor iedereen, je kan, wanneer je enthousiast bent over de lichtheid van het systeem bijvoorbeeld, Chromium OS installeren op je oude laptop, met een harde schijf van 500 gb, zo ben je beduidend minder afhankelijk van internettoegang, en kan je een ENORME bak apps installeren op je laptop. Voor mijn vrouw is het zo dat het gewoon moet werken, dus geen gepioneer, maar een aantrekkelijke laptop voor een goede prijs, waarmee ze zonder veel te hoeven wennen lekker door kan werken...

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 30 december 2013 14:13

Even een vraag: Kun je er een andere SSD in proppen?

Dan zou er gewoon een flinke 256 GB SSD in duwen en heb je geen omkijken meer naar "te weinig ruimte" of "privacy concerns".

Door Tweakers user voodoo128, maandag 30 december 2013 14:21

Jeroenneman schreef op maandag 30 december 2013 @ 14:13:
Even een vraag: Kun je er een andere SSD in proppen?

Dan zou er gewoon een flinke 256 GB SSD in duwen en heb je geen omkijken meer naar "te weinig ruimte" of "privacy concerns".
yep dat kan , heb ik zelf ook gedaan met mijn acer c710

Door Tweakers user jorrit91, maandag 30 december 2013 14:29

Kwam dit tegen, iemand die met specifiek deze Chromebook geprobeerd heeft te upgraden, het resultaat is niet helemaal vlekkeloos. Chrome OS wil niet draaien zonder dat de AC adapter gekoppeld is. Vraag me af of het probleem opgelost zou zijn als je er Chromium OS op zou draaien, lijkt me minder 'dichtgetimmerd'?

Door Tweakers user calvinturbo, maandag 30 december 2013 15:45

Ik heb hier zelf thuis een Chromebook C720 en het werkt heerlijk :)
2GB RAM is wel wat weinig (als je met van alles bezig bent), dus ik heb een extension geÔnstalleerd die automatisch tabbladen suspend als ze een lange tijd idle zijn.
Ik wilde m'n Chromebook alleen voor op school gebruiken, maar nu gebruik ik 'm ook als vervanging van mijn Windows 8.1 laptop.

Door Tweakers user CR1691, maandag 30 december 2013 18:37

Ik heb zelf de Samsung Series 3 Chromebook maar na een jaar na uitgave vind ik hem toch wel erg traag aanvoelen. Mede door zijn beperkingen ben ik later weer geswitched naar een Windows laptop, die sluit toch beter aan op de wensen die ik heb voor een laptop.

Door Tweakers user jorrit91, maandag 30 december 2013 18:55

Nu heeft die chip natuurlijk minder rekenkracht dan een Celeron van de vierde generatie, maar volgens mij krijg je zoiets alleen voor elkaar als je Chrome volpropt met add-ons en dergelijke. Ik zou zeggen, verzeker jezelf er van dat alles op Drive staat en reset de instellingen, dan zou 'ie toch weer als nieuw moeten zijn.

Door Tweakers user calvinturbo, maandag 30 december 2013 22:24

jorrit91 schreef op maandag 30 december 2013 @ 18:55:
Nu heeft die chip natuurlijk minder rekenkracht dan een Celeron van de vierde generatie, maar volgens mij krijg je zoiets alleen voor elkaar als je Chrome volpropt met add-ons en dergelijke. Ik zou zeggen, verzeker jezelf er van dat alles op Drive staat en reset de instellingen, dan zou 'ie toch weer als nieuw moeten zijn.
Precies, een Powerwash kan wonderen verrichten als je performance problemen hebt.
:)
Het is wel verstandig om even te kijken wat je allemaal aan add-ons hebt draaien, Adblock Plus verbruikt al meer dan 100MB RAM in Chrome (OS)...

Door Tweakers user Xabre, dinsdag 31 december 2013 09:27

Ik had 2 maanden geleden voor m'n moeder een HP Pavilion Chromebook 14 gekocht, de voorloper van de HP Chromebook 14.
Ideaal apparaat voor haar, enigste wat ze toch doet is mailen, Netflix/Youtube kijken, internetten, brieven schrijven, foto's bekijken etc. :) dit werkt uitstekend. Het apparaat is geruisloos en onderhoudsvrij.

Afgelopen maand heb ik er daarna zelf ook een gekocht, een witte Chromebook 14 en sindsdien ligt m'n Windows/Ubuntu laptop redelijk werkeloos te niksen in een hoekje.

Intussen heb ik bijna alles wat ik wil draaiend en alternatieven gevonden. Zelf torrents downloaden gaat prima met JSTorrent :P Enigste waar ik nog niks voor heb is Soulseek, dit mis ik toch wel erg. Mogelijk toch maar eens de mogelijkheden bekijken om er Ubuntu naast te zetten.

Al met al ben ik echt super tevreden, voor het opstarten, in 5 seconden na openklappen klaar.

Door Tweakers user JBee, dinsdag 31 december 2013 12:38

Zit er ook een offline mediaplayer op? Dus als je op vakantie bent dat je gewoon wat films kan draaien vanaf de flash opslag of zelfs een USB stick?

Door Tweakers user calvinturbo, dinsdag 31 december 2013 13:58

JBee schreef op dinsdag 31 december 2013 @ 12:38:
Zit er ook een offline mediaplayer op? Dus als je op vakantie bent dat je gewoon wat films kan draaien vanaf de flash opslag of zelfs een USB stick?
Ja, dat is mogelijk, ook vanaf een externe USB schijf of USB stick :)

Door Tweakers user calvinturbo, dinsdag 31 december 2013 14:00

Xabre schreef op dinsdag 31 december 2013 @ 09:27:
Intussen heb ik bijna alles wat ik wil draaiend en alternatieven gevonden. Zelf torrents downloaden gaat prima met JSTorrent :P Enigste waar ik nog niks voor heb is Soulseek, dit mis ik toch wel erg. Mogelijk toch maar eens de mogelijkheden bekijken om er Ubuntu naast te zetten.
Je kan ook Chrome Remote Desktop, VNC Viewer of 2X Client for RDP gebruiken naar een Windows of Linux PC voor Soulseek en andere apps die je mogelijk mist.

Door Tweakers user Xabre, dinsdag 31 december 2013 19:43

JBee schreef op dinsdag 31 december 2013 @ 12:38:
Zit er ook een offline mediaplayer op? Dus als je op vakantie bent dat je gewoon wat films kan draaien vanaf de flash opslag of zelfs een USB stick?
Ja die zit erop, mp3, divx en aanverwanten formaten werkt gewoon.

Door Tweakers user Xabre, dinsdag 31 december 2013 19:44

calvinturbo schreef op dinsdag 31 december 2013 @ 14:00:
[...]


Je kan ook Chrome Remote Desktop, VNC Viewer of 2X Client for RDP gebruiken naar een Windows of Linux PC voor Soulseek en andere apps die je mogelijk mist.
Ja dat kan en werkt ook prima overigens, nadeel is alleen dat je toch een client dan ergens moet hebben draaien. :)

Reageren is niet meer mogelijk