Chromebook, niet voor iedereen, maar wat een idee!

Door jorrit91 op zondag 29 december 2013 22:36 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 17.749

As promised, mijn eerste blogpost, en wel over de Chromebook die wij hier recentelijk hebben aangeschaft. Het betreft de Chromebook 14 van HP. Deze is voornamelijk aangeschaft voor mijn vrouw, zij ZetZetPeet en gebruikt haar laptop voornamelijk voor browsen en tekstverwerking. Na me wat verdiept te hebben in een nieuwe laptop voor haar, kwam een Chromebook meerdere malen in mij op. Waarom? Zij doet niets anders dan tekstverwerken en browsen, daar heb je niets meer voor nodig dan een browser, en wat is Chrome OS? Juist, een browser.

Wat is dat nou voor belachelijk OS? Een browser?
Jup. En dat vind ik nou het briljante aan het idee, ik stel me zo voor dat er op een goed moment een stel knappe koppen bij elkander zaten in het kantoor van Google met de vraag:

'Die desktopmarkt, daar motte we wat mee, maar wat?'
'
Goed, wat doen mensen op hun computer?'
'Nou, veel mensen doen niets anders dan browsen en tekstverwerken...'
'
ehm, oke... Daar heb je toch niets anders voor nodig dan een browser..?'
'Fuck ja, inderdaad...'
'
Oke, dan donderen we alles er af, en krijgen ze alleen een browser.'
'Eh. Wat is daar het voordeel van?'
'
Nou, je hebt genoeg aan vrij karige hardware, omdat het simpelweg niet een compleet systeem draaiende hoeft te houden naast de kerntaken, ergo, lage prijzen, een fatsoenlijke laptop met een goede accuduur voor een prikkie'
'Goh, ja, oke, gaan we doen!'

En that's it! Briljant! Zodoende hebben wij het voor elkaar gekregen om voor 320 euri een laptop te kopen met de bouwkwaliteit die je normaliter pas aantreft laptops van minstens 700 euro. Een fantastisch trackpad, een geweldig toetsenbord, een vreselijk scherm, maar goed, daarvoor moet je ook minstens 700 euro neerleggen. En dan de accuduur, 7 uur hebben we al gehaald, mooi dun, ideaal voor mijn vrouw.

Zoals gezegd, zij doet niets anders dan tekstverwerken en browsen, is niet zo'n geek, dus voor haar moet het gewoon werken. De eerste 2 dagen heb ik me dus op het systeem gestort om wegwijs te worden in Chrome OS en het haar uit te kunnen leggen.

Goed. *Laptop aan.
POEF!
Login met je Google account alsjeblieft.
Oke..
POEF! Klaar!

En that was it, een verfrissend eenvoudige set-up. Na het inloggen met je Google account heb je direct je bestanden tot je beschikking die je in je Drive opgeslagen hebt. Bij aankoop van deze laptop krijg je voor 2 jaar 100gb gratis opslagruimte op Google Drive.
Vrijwel alles wat je aanklikt, start op in de browser, zelfs de equivalent van het configuratiescherm is slechts een overdreven versie van het 'settings' menu in je Chrome browser op ieder ander OS. Youtube, Docs, Sheets & Slides, alles opent in de browser, eigenlijk niet meer dan een hyperlink dus. Er is wel een 'hardcoded' file-explorer aanwezig die Google Drive integreert met je systeem op een vergelijkbare manier als Dropbox dat doet op WIndows/OSX. Per bestand is aan te geven of je wil dat deze offline beschikbaar is, waarmee het bestand naar de SSD geschreven wordt. Wat vervelend is, is dat het dus per bestand aangegeven moet worden, je kan niet voor een map aangeven dat alles wat daar in komt/staat automatisch offline beschikbaar moet zijn. Een extra stap dus, die nogal vervelend om de hoek zou kunnen komen kijken.

Puntje van kritiek is de integratie van Drive, het gaat niet zo instantly als ik gewend ben van Dropbox op Windows, wat toch een minpunt is, een OS dat zo'n beetje draait om het gebruik van Drive, had dit beter uitgewerkt moeten worden, maar ik ben er van overtuigd dat Google dit nog zal verbeteren.

Anyway, het is geen productreview. Ik ben benieuwd of jullie ervaringen hebben met Chrome OS, en het moge duidelijk zijn dat het niet voor iedereen weggelegd is, ikzelf kan niet zonder de Adobe Creative Suite, dus dat zit er voorlopig nog niet in, maar ik vind het een fantastische uitkomst voor mensen die de rauwe kracht van een i5 helemaal niet nodig hebben, en al helemaal niet het bijbehorende prijskaartje...

Opmerkingen of vragen over het gebruik van Chrome OS zie ik graag tegemoet, testjes wil ik uitvoeren, BRING IT ON!